Aslan

Yaşam  alanları Afrika’nın kuzeyi, Savanlar,sık olmayan  ağaçlıklar,  otluk alanlar ve  çalılık bölgelerdir. Doğu Afrika’da zengin otlaklardan Kalahari Çölü kumullarına kadar değişim gösterir.

Dünyanın en sosyal kedileri olan aslanlar, güç, cesaret  ve  asalet sembolüdür. Gündüz hayvanları olmalarına rağmen gecede çok iyi gören gözleri sayesinde karanlıkta da avlanabilirler .

Daima sürüler halinde dolaşırlar. Sürüdeki birey sayısı değişken olup bazen üç erkek, bir düzine veya daha fazla dişi ve onların yavrularından oluşan topluluklar  görülebilir. Sürünün bütün dişi aslanları akrabadır. Dişi yavrular büyüdükleri zaman gruptan ayrılmazlar. Erkek yavrular büyüdüklerinde lider erkeğe itaat etmek ya da sürüden ayrılıp yalnız yaşamak zorunda kalırlar. Normalde hantal ve iyi avcı olmayan bu erkek aslanlar çetin savan koşullarını dayanmak ve güçlenmek zorunda kalırlar. Yeterince gelişen ve kendine güveni gelen yalnız erkekler başka erkeklerin hüküm sürdüğü sürülere göz dikerler. Bu süreç sonunda sürü  lideri ile istilacı olan erkek aslanlar karşılaştıklarında kuvvetli bir meydan okumaya mağruz kalırlar. Çıkan kavgalarda genelde ölüm olmaz istilacı aslanlar galip gelirse sürünün tüm dişilerine sahip olurlar. Tek amacı kendi genetik mirasını devam ettirmek olan erkek aslanlar amacını gerçekleştirebilmek için yeni doğum yapmış dişi aslanların yavrularını öldürürler. Aksi halde anne aslan çiftleşmeyi reddeder.

Gün ağarmasından akşamın geç saatlerine kadar aktiftirler. Öğle sıcağında gölgeli yamaçlarda, kaya ve ağaç gölgelerinde yatarlar. Görme duyuları çok iyi gelişmiştir. Geceleri çok iyi görebilirler. Koku alma duyuları da kuvvetlidir. Ağaca tırmmazlar fakat  yüksekliğe  sıçrayabilirler. Saatte 4 km yürür kısa mesafede saatte ortalama 50-60 km hızla koşabilir. Burun ucu parmak izleri gibidir.

Dişi aslanlar sürünün birincil avcılarıdır. Genellikle antiloplar, zebralar, Afrika antilopları ve çayırdaki diğer büyük hayvanları avlamak için işbirliği yaparlar. Bu hayvanların çoğu aslanlardan daha hızlıdır. Aslanlar sürü halinde avlanarak onlardan hızlı olan  avlarını avlarlar. Avlanma sırasında çok kordineli davranışlar sergilerler. İlk bakışta düzensiz davranışlar gibi gözükse de çok planlı özenli avlanma stratejileri belirlerler. Bazen normalde avlanmaya katılmayan erkek aslanlar bile bu organizasyonlara dahil olup çok güçlü hayvanları yakalamaya çalışırlar. Avdan sonra, grup çalışması çoğunlukla av paylaşımı yüzünden kavgaya dönüşür. Bu paylaşım sonucunda ise en az pay grup içindeki hiyerarşiye göre yavrulara düşer. Genç aslanlar 1 yaşına gelene kadar ava katılamazlar.  

Ellerine fırsat geçerse aslanlar tek başlarına avlanırlar.  Ayrıca sırtlanların ve vahşi köpeklerin avladıkları hayvanları da çalarlar. Aslanlar  bölge sınırlarını idrarla çizerler. Davetsiz misafirlere tehditkar kükremeler savurur ve kendi bölgelerine giren hayvanları kovarlar. Kükremeleri kilometrelerce  uzaktan duyulabilecek kadar yüksektir.

Sınıfı:

Memeli

Takımı:

Etçiller

Ailesi:

Kedigiller

Cinsi:

Panterler

Bilimsel Adı:

Panthera leo

Ağırlık:

Erkekler 150 – 250 kg, Dişiler 120 – 180 kg

Davranış:

Sosyal hayvanlardır.

Doğum Ağırlığı:

1-2 kg

Doğumdaki Yavru Sayısı:

1 – 6 yavru doğururlar.

Ergenlik Yaşı:

Tutsak yaşayan aslanlar 24-28 aylık iken eşeysel olgunluğa ulaşır. Doğada ise erkekler 36-46, dişiler ise 24 aylık iken eşeysel olgunluğa ulaşır.

Gebelik Süresi:

110 – 119 gün

Kuyruk Uzunluğu:

Erkek 120 Dişi 105-110 cm

Uzunluk:

Erkekler 1.7 – 2.5m Dişiler 1.4 – 1.8m

Yaşam Süresi:

Doğada 15 -18 yıl hayvanat bahçelerinde 25 – 30 yıl yaşarlar.

Yiyecek:

Bufalo, gergedan, zürafa, hipopotam gibi büyük ve yabani tavşan gibi küçük hayvanlarla beslenirler.

Yuvadan Ayrılma Zamanı:

6 ay

Share this Page